Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Σίγησε το αηδόνι της Παλικής......

Σίγησε για πάντα το Σαββάτο 8 Μαρτίου 2008 το αηδόνι των Σουλλάρων, της Παλικής και όλης της Κεφαλλονιάς σε ηλικία 88 ετών. Ο Ανδρέας Μαρκαντωνάτος συμπληρώνοντας ένα ιωβηλαίο στο ψαλτήρι έφυγε από κοντά μας αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κεφάλαιο στην τοπική μουσική, εκκλησιαστική ιστορία. Γεννημένος στους Σουλλάρους το 1920, ξεκινά από την εκκλησία του χωριού του, την Αγία Μαρίνα, δίπλα στον γλυκύφθογγο και μελίρρυτο ιεροψάλτη Γεράσιμο Συνοδινό Χούσο και στη συνέχεια πλαισιώνει τις χορωδίες του Νικολάου Τσιλίφη, του Γεράσιμου και του Βάσου Δρακόπουλων και τελευταία του Σπύρου Έρτσου. Υπηρέτησε στο ψαλτήρι πολλών εκκλησιών του Ληξουριού, όπως της Αγίας Τριάδος, της Παναγίας των Περλιγγάδων, του Αγίου Γερασίμου, των Αρχαγγέλων και τα τελευταία 30 περίπου χρόνια στο δεξιό αναλόγιο του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών και Αναλήψεως. Από κει όλοι οι Παλικισιάνοι άκουγαν τα θαυμάσια τροπάρια της εκκλησίας, όπως το "Σήμερον Κρεμάται" του Σολωμού και το "Διεμερίσαντο τα ιμάτια μου" του Μαντζαβίνου δια στόματος Ανδρέα Μαρκαντωνάτου. Εκεί όμως που διακρίνονταν ο Αντρέας ήταν στην απόδοση του Αποστολικού αναγνώσματος και συγκεκριμένα του εξόδιου αναγνώσματος "Αδελφοί ου θέλω υμάς αγνοείν περί των κεκοιμημένων" σε σημείο ώστε πολλοί να του "παραγγέλνουν" να απαγγείλει το ανάγνωσμα και στη δική τους εξόδιο ακολουθία. Όμως στις 9 του φετινού Μάρτη δεν ακούστηκε ο απόστολος από το δικό του στόμα, αλλά όπως ο ίδιος είχε παραγγείλει, τον απόστολο στη δική του εξόδιο ακολουθία απάγγειλε σε την ίδια χάρη, ομορφιά, μελωδικότητα και γλυκύτητα ο Συνοδινός Χούσος Σταύρος, φίλος του Αντρέα και γιός του Συνοδινού Γεράσιμου, στου οποίου τα βήματα μαθήτευσε ο Ανδρέας. Το δε Ευαγγελικό Ανάγνωσμα απόδοσε ο π. Χαραλάμπης Μαρκέτος με τρόπο αντάξιο της ψαλμωδίας του Αντρέα. Η συγκίνηση πολύ μεγάλη. Τους επικήδιους εκφώνησαν ο π. Διονύσιος Δρακονταειδής, ο πρωτοψάλτης της Παλικής αλλά και ολοκλήρου του νομού Σπυρίδωνας Έρτσος και ο δάσκαλος Α΄βαθμιας εκπαίδευσης Γεράσιμος Γαλανός. Είθε ο Θεός να κατατάξει τον αγαπητό σε όλους μας Ανδρέα εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς δικαίων και να αξιώσει αυτόν να Τον υμνεί και στο υπερουράνιο του θυσιαστήριο. Αμήν.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χαρά και κέφι έγινε και φέτος το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο Ληξούρι. Το παιχνίδι αυτό χρονολογείται από το 1996 στο Δήμο μας και τα παιδιά, κάθε χρόνο, το περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τέτοιες μέρες. Ο λόγος είναι διπλός. Αφ' ενός μεν μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας εργάζονται για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, γρίφους τοπικού χαρακτήρα, παράδοσης και όχι μόνο και αφ' ετέρου μέσα από όλη αυτή τη περιπέτεια προσπαθούν να διαγωνιστούν σε όλες τους τις γνώσεις και να βγουν νικητές. Οι φετινές ερωτήσεις, είχαν ένα σημαντικό βαθμό δυσκολίας και πρόσφεραν πάρα πολλές γνώσεις στα παιδιά. Για τις φετινές ερωτήσεις εργάστηκαν ο δάσκαλος Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός και ο καθηγητής Γεράσιμος Δημ. Συνοδινός. Παρακάτω παραθέτουμε τις φετινές ερωτήσεις με τελευταία το αίνιγμα του Θησαυρού. Όποιος επιθυμεί να μάθει τις απαντήσεις, θα χαρούμε πολύ να μας στείλει e mail στην ακόλουθη διεύθυνση eptdoc@hotmail.com
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ 6/3/2008 ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 8/3/2008
ΟΔΗΓΙΕΣ

· Φωτογραφική Μηχανή απαραίτητη.
· Η παρέα που θα είναι μασκαρεμένα όλα τα μέλη της παίρνει 200 βαθμούς. ( Όσο γίνεται καλύτερα) Φέρτε μας μια φωτογραφία.
· Παρακαλούμε για τη δική σας ασφάλεια αν χρησιμοποιήσετε τροχοφόρο όχημα να είσαστε προσεκτικοί και να μην τρέχετε. Την ευθύνη της μετακίνησης την έχετε εσείς.
· Την Παρασκευή το απόγευμα γύρω στις 17: 30 – 19:00 θα μας ακούσετε από την Ε.ΡΑ. Κ.
· Τα θέματα είναι δύσκολα, γιατί αλλιώς δε θα έχει νόημα το Κυνήγι του Θησαυρού .Ωστόσο έχουν ποικιλία για να μη νιώσετε ότι πλήττετε.
· Σ’ αγαπάμε και σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
· Ένα σας λέμε, χαρείτε το παιχνίδι και μη θέλετε όλοι το θησαυρό.
· Αυτό είναι αδύνατο!
Θέματα –Ερωτήσεις- Προβληματισμοί

1. Ο πρώτος Επίσκοπος της Κεφαλληνίας, που αρχικά ήταν έγγαμος κληρικός και άνδρας μεγάλης παιδείας, στα 40 χρόνια του έγινε ιερέας και στα 80 του Επίσκοπος.
α) Ζητάμε το ονοματεπώνυμό του
β) Ζητάμε την ηλικία στην οποία έφτασε και ήταν εν ενεργεία αρχιερέας.(ηλικία θανάτου του)
Βαθμοί 350

2. Τον καιρό που τα Επτάνησα ζητούσαν να ενωθούν με την Ελλάδα, ο διακαής πόθος πολλών πατριωτών μας ανάγκασε κάποιους να βαπτίζουν τα παιδιά τους με ονόματα: Ελλάδα, Ένωση, Νίκη, Ριζοσπάστη. Βέβαια αυτό επαναλήφθηκε και σε άλλες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας,……όπως και το 1940.
-Βρείτε μας Επώνυμα και Ονόματα γυναικών που να έχουν κληρονομιά από τους προγόνους τους τα ονόματα, Ελλάδα και Ένωση.
-Το πιο δύσκολο είναι να βρεθεί το όνομα Ριζοσπάστης, το οποίο θα πάρει επιπλέον 300 βαθμούς.
Θέλουμε αποδείξεις ταυτότητάς του
Βαθμοί 500

3. Το περασμένο έτος η Δημοτική Αρχή, εγκαινίασε το νέο Κινηματόγραφο Παλικής.
Θέλουμε να μας φέρετε ένα καλό ιστορικό της ιστορίας του κινηματογράφου στο Ληξούρι έως σήμερα τα εγκαίνια 2007.
Βαθμοί 300

4. Σε κάποιες εκκλησιαστικές εικόνες, «πένθιμου χαραχτήρα» λόγω που εικονίζεται φέρετρο, δυο κομμένα ματωμένα χέρια το ακουμπούν….. Άλλοτε εικονίζεται και ένας άγγελος που τα κόβει με το σπαθί του και άλλοτε όχι…
Βρείτε την εκκλησιαστική αυτή παράδοση - γεγονός που αφορά το θέμα και πότε γιορτάζει η εικόνα.
Βαθμοί 225

5.Ο Γερμανός μαθηματικός Gauss δημιούργησε αλγόριθμο για την εύρεση του Πάσχα. Βρείτε τον αλγόριθμο αυτόν και επεξεργαστείτε την ημερομηνία για το φετινό Πάσχα 2008.
Βαθμοί 400

6. Το καρναβάλι στο Ληξουρίου έρχεται από παλιά γεμάτο σάτιρα, σκωπτικό πείραγμα με σκοπό να διασκεδάσει από το κάματο της δουλειάς τους κατοίκους της επαρχίας. Το 1888 Μαρτίου 8η ο τότε δήμαρχος Ληξουρίου Άγγελος Τυπάλδος Ιακωβάτος εξέδωσε μονόφυλλο με τίτλο «Προς τους κατοίκους Ληξουρίου»
Ποιος ήταν ο σκοπός του τότε δημάρχου; Βρείτε το κείμενο και φέρτε το.
Βαθμοί 200

7.Τι είναι το χουλιατσούρι, από πού βγαίνει το όνομά του …. πως αλλιώς λέγεται; Βρείτε και τις άλλες δυο ή τρεις ονομασίες του.
Βαθμοί 225

8.Εκκλησία της Παλικής προσεισμική. Τιμάται σε άνδρα άγιο που το όνομα του φέρει καλόγρια του Κορωνάτου.
-Ζητάμε να μας πείτε πότε γιορτάζει ο Άγιος αυτός.
-Φέρετε φωτογραφία της εκκλησίας στην οποία να φαίνεστε και εσείς μασκαρεμένοι.
-Πείτε μας εάν φέτος τελέστηκε το πανηγύρι και από ποιους;
Βαθμοί 320

9. Βρείτε την ιστορία των Λούξορ……
Έχει σχέση με την ονομασία του Ληξουρίου κατά μία υπόθεση.
Υπάρχει και κάποιο μικρό ειδώλιο που ο ιστορικός που αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα, πίστευε ότι το ειδώλιο εικονίζει έναν Λούξορ.
Ζητάμε τον μελετητή-ιστοριοδίφη που έγραψε γι’ αυτό το θέμα,το άρθρο του, και που δημοσιεύτηκε.
Βαθμοί 380

10. Λίγο έξω από το Ληξούρι στη περιοχή Μεκάρι υπάρχει ξωκλήσι αφιερωμένο σε 2 Αγίους. Αντίστοιχο του δεν υπάρχει στην Κεφαλλονιά.
α)Που ανήκει & σε ποιους Αγίους είναι αφιερωμένο το ξωκλήσι;
β)Πότε αποφασίστηκε να εορτάζεται το ξωκλήσι και εξαιτίας ποιου γεγονότος;
γ)Φωτογραφηθείτε έξω από το ξωκλήσι.
Βαθμοί 200

11. 1914 τέλος των βαλκανικών πολέμων και η Ελλάδα αποκτά νέα σύνορα, εκτός από την Τουρκία, με την Αλβανία, με τη Σερβία και τη Βουλγαρία η οποία ως ηττημένη αναγκάστηκε να εκχωρήσει εδάφη της στην Ελλάδα για τα οποία όμως εξακολουθούσε να έχει επεκτατικές βλέψεις. Σε αιφνιδιαστική λοιπόν επίθεση από τη Βουλγαρία η Ελλάδα και κυρίως οι περιοχές της Μακεδονίας θα διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο. Έπρεπε λοιπόν να οχυρωθεί η Ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Ποιος Αντισυνταγματάρχης εκπόνησε το σχέδιο οχύρωσης της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου και ποια τα ονόματα των οχυρών ανασχέσεως που κατασκευάστηκαν τότε;
Βαθμοί 500

12. Βρείτε ποιανού λαμπρού Μακεδονομάχου, η μητέρα του ήταν Κεφαλληνιακής καταγωγής.
Βρείτε το όνομα του Μακεδονομάχου, γράψετε λίγα λόγια για τη δράση του καθώς και το επώνυμο της μητέρας του.
Βαθμοί 250

13. Φέρτε μας μια καλογραμμένη, σοβαρή πρόταση – μελέτη, για το πώς θα πρέπει να είναι το νέο μουσείο της πόλης μας.(όχι κάτι πρόχειρο αλλά σοβαρό και καλογραμμένο)
Βαθμοί 280

14. Από το περίφημο χωριό των Ιλλάρων κατάγονται επιφανείς μορφές της οικογένειας Πυλαρινού.
Δεν ζητάμε τον περίφημο γιατρό, Ιάκωβο Πυλαρινό, ζητάμε να βρείτε ένα βιογραφικό ενός μεγάλου φιλοσόφου της οικογενείας.
Βαθμοί 525

15. Επισκεφτείτε έναν κύριο - όνομα και μη, χωριό - το όνομά του έχει σχέση με την Αρχαία Ρώμη, άναβε πάντα τη λάμπα…………………
Πάρτε του μια καλή συνέντευξη για το όνομα «τση λάμπας» και φωτογραφηθείτε μαζί του.
Βαθμοί 400

16. α)Που βρίσκεται το τοπωνύμιο Λεμονάτα.
β)Φωτογραφηθείτε με το μνημείο και την εκκλησία που βρίσκονται εκεί.
Βαθμοί 150

17. Κεφαλλονίτης την καταγωγή, ένας ποιητής έζησε στην Μακεδονία.
Έγραψε κάποια ποιήματα, βρείτε τον και φέρτε μας ένα σύντομο βιογραφικό του καθώς και ένα ποίημά του.
Βαθμοί 230

18. Στην Αθήνα πριν σεισμού έγινε μια πολύκροτη δίκη Ληξουριωτών. Οι δυο κατηγορούμενοι (ενάντιοι) ήταν ο ένας υπήκοος Ιταλός και ο άλλος υπήκοος Ελβετός και παλαιότερα ζούσαν στο Ληξούρι. Το παράδοξο είναι ότι οι 9 μάρτυρες, όλοι γεννημένοι στο Ληξούρι είχαν επίθετο που άρχιζε από Τ. Ζητούμε α) πότε έγινε η δίκη και β) Ποια τα ονόματα-επίθετα των μαρτύρων και ζητάμε το ποιήμα που έγραψε κάποιος σατιρικός Κεφαλλονίτης ποιητής.
Βαθμοί 535

19. Σάββατο πρωί 11:00μμ ελάτε στο πάρκο της πλατείας, φέρτε μαζί ότι αξεσουάρ θέλετε και ανά αμάδες ντυθείτε ΕΜΟ, ΤΡΕΝDΙ και ότι άλλο ανάλογο. Η ομάδα που «ντυθεί» όλη θα πάρει 200 βαθμούς.

20. Βρείτε και σχεδιάστε μας παλιές σφραγίδες της Παλλικής. (Δήμος Ανωγιτών, Κατωγιτών, Ληξουρίου, Θηναίας).
Βαθμοί 380

21. Ποιος Ληξουριώτης καλλιτέχνης – ποιητής είναι αυτός που το 1943 εξέδωσε πάνω σε 10 ποιήματα του Καβάφη, 10 ανάλογα εμπνευσμένα σχέδια; Ζητάμε να μας βρείτε τον καλλιτέχνη – λογοτέχνη και τα σχέδια «απέλειπεν ο θεός Αντώνιον» & «τα κεριά». Σας ενημερώνουμε ότι ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες αναγνωρίσεις για τον Καβάφη και μάλιστα αυτό έγινε από Ληξουριώτη.
Βαθμοί 425

22. Σε κάποιο ογκώδες λεξικό της Ελληνικής γλώσσας, στο λήμμα «παιδιατρικός – παιδιατρική επιστήμη και τα συναφή», το παιδιατρικός είναι γραμμένο με (ε) (πεδιατρικός). Τη θέση αυτή προσπαθούν να επιβάλλουν ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι. Αντιγράψετε μας αυτή τη θέση και τη δικαιολογία της. Εμείς πάντως δεν συμφωνούμε.
Βαθμοί 165

Ο γρίφος για το θησαυρό θα δοθεί το Σάββατο στις 09:30πμ στη πόρτα του Δημοτικού Θεάτρου.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Στέκομαι εγώ μια γυναίκα και στα πόδια μου ένα θηρίο με παραστέκει. Το θηρίο ευκειό παλιά είχε πει, στην αρχή με τα τέσσερα, στη μέση με τα δυο και στο τέλος με τα τρία.
Δε ριγώ και δε μιλώ, μόνο γράφω, και ας φυσάει ο άνεμος. Φυλάω δυο, μέρα - νύχτα, γιατί κάποια με έβαλε.
Κοντά εκεί θα βρείτε το θησαυρό. Και αυτόν τον φυλάω για να τον βρείτε εσείς. Ελάτε και πάρτε τον.
Βαθμοί 385